Nieuwe wet tegen teveel vitamine B6 in voedingssupplementen

1 oktober 2018

Vanaf 1 oktober 2018 mogen voedingssupplementen niet meer dan 21 milligram vitamine B6 bevatten per dagdosering.Vanaf 1 oktober 2018 mag in voedingssupplementen niet meer dan 21 milligram vitamine B6 per dag zitten. Een teveel aan vitamine B6 kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Bijwerkingencentrum Lareb krijgen regelmatig meldingen over gezondheidsklachten die verband houden met het gebruik van supplementen met veel vitamine B6.

Niet meer dan 21 milligram B6

Vanwege de negatieve gezondheidseffecten staat vanaf 1 oktober 2018 in de Warenwet dat in supplementen niet meer dan 21 milligram vitamine B6 per dag mag zitten. Dit niveau is gebaseerd op de maximaal veilige bovengrens voor vitamine B6, waarbij rekening is gehouden dat ook een deel van vitamine B6 uit de voeding komt. Er zijn supplementen te koop die hogere doseringen bevatten. Die mogen nog worden verkocht totdat de voorraad op is. Ook via internet worden soms supplementen verkocht waarin te veel vitamine B6 zit. Kijk dus altijd op het etiket als je supplementen met vitamine B6 koopt en neem in ieder geval geen supplementen met meer dan 21 milligram per dag.

Meld bijwerkingen!

Ervaar jij klachten van bijwerkingen bij gebruik van vrij verkrijgbare medicijnen zoals vitaminen? Meld dit dan bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Zie hier het advies van het Voedingscentrum.