vrouw ondersteunt man met pijnklachten

Wat is ‘normale pijn’ na een operatie?

Rust, reinheid en regelmaat: wie een hartoperatie heeft ondergaan heeft minstens zoveel baat bij deze trukendoos als jonge ouders en hun baby. Dus kom maar door met die 3 R’en! Het herstel duurt gemiddeld zo’n drie tot zes maanden. Wat kun je in die periode verwachten?

Pijn aan het borstbeen

Niezen, hoesten of persen: vlak na een openhartoperatie zul je merken dat dat geen pretje is. Het borstbeen is voor de operatie in de lengte opengemaakt. Daarna is het met roestvrijstalen draden weer vastgezet. Zo groeit het vanzelf weer aan elkaar – maar dat heeft wel een maand of drie nodig. In de tussentijd is het prima om paracetamol te slikken. Na een week of zes kunnen de meeste dagelijkse handelingen weer verricht worden. Wel blijft het belangrijk om het lijf in die eerste maanden symmetrisch te belasten. Dus áls je boodschappentassen tilt, dan in beide handen eentje. Ook bij het uit bed komen of steunen is die gelijke belasting van belang.

Spierpijn

Je merkt er natuurlijk niks van, maar er wordt nogal wat van je spieren gevraagd tijdens een operatie. Om bij het hart te komen, wordt er flink wat kracht uitgeoefend op beide delen van het borstbeen. Dat kan daarna spierpijn geven in de nek, schouders, rug, ribben en borst. Tot wel zes tot acht weken na de operatie. Het helpt om de oefeningen die in het ziekenhuis vaak al met de fysiotherapeut zijn opgestart, trouw te blijven doen.

Littekenpijn

Poeders of zalfjes voegen daar niets aan toe. Sterker nog, ze kunnen de kans op een infectie vergroten. Lekker met rust laten dus. Vrouwen kan het helpen dag en nacht een bh zonder beugels te dragen. Omdat de borsten op die manier ondersteund worden, neemt dat de druk op het litteken wat weg. En daarmee de pijn. Neemt de pijn toe en ziet de wond er rood en opgezet uit, of komt er vocht uit? Dan bestaat de kans dat de wond ontstoken is. Neem in dat geval contact op met de huisarts.

Pijn aan een been

Is voor een bypassoperatie een ader uit het been gehaald, dan kan dat wat ongemak geven in het been. Rond de wond kan het een beetje doof of prikkend aanvoelen. En de eerste twee maanden kan het been wat gezwollen zijn. Wat helpt:

  • steunkousen dragen
  • de voeten hoog leggen als je zit
  • de enkels en tenen regelmatig bewegen
  • zout eten vermijden

Pijn op de borst

Werd er in jouw geval een slagader uit de borstwand gebruikt, voor de omleiding van een vernauwde kransslagader? Dan kan het een beetje doof aanvoelen op de plek waar die ader is verwijderd. Ook kan het daar juist overgevoelig zijn. Deze pijn is duidelijk anders dan de pijn op de borst die je vóór de bypassoperatie voelde, en verdwijnt vanzelf.

Voor alle klachten geldt: bespreek ze altijd als je op controle komt bij de cardioloog.

Wat is níet normaal?

Dat je vlak na de operatie nog even wat duizelig of kortademig bent, is niet gek. Wel is het raadzaam de huisarts te bellen als:

  • de duizeligheid aanhoudt
  • je steeds kortademiger wordt
  • of die kortademigheid niet zakt na inspanning
  • het hart heel snel of onregelmatig klopt
  • je veel transpireert of blijvend misselijk bent
  • je boven de 38,5ºC koorts hebt
  • je pijn op de borst hebt, zoals voor de operatie
  • je toenemend hoest en groen of geel slijm opgeeft

De cardiologie-afdeling van jouw ziekenhuis beschikt over brochures – meestal zowel online als op papier – waarin je dit nog eens uitgebreid na kunt lezen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief