Leefstijl

Je komt uit het ziekenhuis en hebt gehoord dat je anders moet gaan leven. Het klinkt zo makkelijk. En je weet dat het moet. Want voor mensen met een hart- of vaataandoening betekent een gezonde leefstijl het verkleinen van de kans nog zieker te worden. Maar het is lang niet altijd makkelijk, of leuk. Meer informatie over een gezonde leefstijl vind je bij Thuisarts.

Ik wil anders gaan leven

Het is heel moeilijk om iets te veranderen in je manier van leven. Ook als je weet dat het beter voor je is. Probeer steeds kleine veranderingen door te voeren in je dagelijkse ritme. Stapje voor stapje pas je zo je leefstijl aan. Gun jezelf de tijd. Een terugval is nog niet gelijk een reden om het op te geven.
Betrek mensen om je heen bij het veranderen van je leefstijl. Vraag hulp aan de mensen om je heen of zoek mensen die ook aanpassingen willen doen in hun leven. Samen sta je sterker.

Ik stop met roken

In tabaksrook zit nicotine en koolmonoxide dat via de longen in het bloed terecht komt. Deze stoffen hebben een slechte invloed op hart en vaten. Nicotine veroorzaakt beschadigingen aan de binnenkant van de bloedvaten. Door koolmonoxide kan je bloed minder zuurstof opnemen. Voor jou dus extra belangrijk om te stoppen met roken. Dit kan moeilijk zijn. Bedenk van tevoren of je dit alleen wil doen of onder begeleiding. Wil je hulp bij het stoppen met roken? Overleg met je huisarts of specialist over de mogelijkheden. Zo hebben sommige ziekenhuizen bijvoorbeeld een stoppen met roken poli.

Lees verder op Ikstopnu.nl

Ik wil gezonder eten

Gezonde voeding is van belang om het cholesterolgehalte en lichaamsvet onder controle te houden. Uit grootschalig en langlopend onderzoek komen de volgende voedingsgerelateerde risicofactoren voor een hart- of vaataandoening naar voren:

  • Een hoog en ongunstig samengesteld cholesterol– en/of vetgehalte van het bloed. Dit is de belangrijkste voedingsgerelateerde risicofactor.   Hierbij is vooral de verhouding tussen LDL (‘slecht’) – en HDL (‘goed’) -cholesterol en de hoogte van het triglyceridegehalte (bepaalde   vetachtige stof) in het bloed van belang. Dit is met name een risicofactor voor de coronaire hartziekten.
  • Diabetes.
  • Een verhoogde bloeddruk. Bij hersenbloedingen is er een duidelijk verband met hoge bloeddruk.
  • Verhoogde stollingsneiging van het bloed.
  • Overgewicht. Hierbij geeft vooral veel buikvet een hoger risico.
  • Mogelijk een verhoogd homocysteïnegehalte van het bloed. Een verhoogde homocysteïne-waarde geeft een vitamine B12 tekort aan.
  • Invloed van bepaalde producten en voedingsstoffen.


Op de website van het Voedingscentrum lees je meer informatie over gezonde voeding en een hart- of vaataandoening.

 

Ik wil veilig bewegen

Bewegen vermindert de kans op hart- en vaatproblemen en verbetert jouw conditie óók als je een hart- of vaataandoening hebt. Door bewegen versterkte de algehele conditie van je lichaam en ook de conditie van je hart en vaten. Daarnaast zorgt bewegen voor spierversterking en kan de bloeddruk dalen. Dagelijks bewegen en lekker sporten is goed voor iedereen en geeft zelfvertrouwen. Door te sporten onder deskundige begeleiding leer je naar je lichaam luisteren en herken je wat wel en niet goed voor je is. Bij onze pagina voor Etalagebenen vind je de Beweegrichtlijnen 2017 van de Gezondheidsraad.

Waar kan ik bewegen?

Harteraad zorgt dat jij onder deskundige begeleiding kan (blijven) bewegen. Bij jou in de buurt, veilig en verantwoord. Geschoolde begeleiders houden rekening met jouw hart- of vaataandoening.
Harteraad werkt met ruim 230 gecertificeerde beweegpartners door het hele land. Wij geven het predicaat beweegpartner als er een deskundige Harteraad beweegcoach is en bijvoorbeeld een AED. Op de Hart&Vaatwijzer vind je de Harteraad beweegpartners.

Ik heb etalagebenen en moet blijven wandelen

Etalagebenen ofwel vernauwingen in de beenslagaders ontstaan door slagaderverkalking. Door de vernauwing vermindert de bloedtoevoer naar de benen. De beenspieren krijgen minder zuurstof; dit geeft pijnklachten bij het lopen. Dagelijkse activiteiten zijn lastig vol te houden. Toch is het belangrijk dat je blijft lopen. De behandeling bestaat meestal uit looptherapie onder begeleiding van een Claudicationet fysiotherapeut. Door looptherapie kan zelfs een dotterbehandeling of operatie in het ziekenhuis worden voorkomen. Zoek een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in looptherapie via Claudicationet

Ik wil minder stress

Stress is een van de risicofactoren voor een hart- of vaataandoening. Met een hart- of vaataandoening kan het zijn dat jij of je partner stress ervaart na opname of behandeling. De redenen voor deze spanningen zijn heel verschillend. Misschien ben je bang voor een nieuw infarct of schrik je op van voortdurende ritmestoornissen. Misschien lig je ’s nachts wel te piekeren omdat je weer aan het werk moet, of omdat de mensen om je heen niet begrijpen dat je nog niet de oude bent en dat misschien nooit meer zal worden.

Hoe moet ik met mijn medicatie omgaan?

Het is belangrijk dat je goed begrijpt wat je hebt, zelf doelen stelt en met de arts beslist welke medicatie je gebruikt. Soms gebruik je bijvoorbeeld veel verschillende medicijnen. Vaak gaat dat goed. Je kunt ook last van bijwerkingen krijgen of vragen hebben. Ook kan het dat verschillende medicijnen elkaar tegenwerken. Daarom is het belangrijk om regelmatig het medicijngebruik met je huisarts, specialist of apotheker te bespreken. Veel mensen met een hart- of vaataandoening vinden geneesmiddelen een belangrijk onderwerp. Harteraad neemt dit serieus en laat jouw stem horen bij beleidsmakers bij de overheid, zorgverleners, zorgverzekeraars en onderzoekers.

Wil je ook laten weten wat je belangrijk vindt? Via het Hart&vaatpanel kun je antwoord geven op uiteenlopende vragen. Past een vraag niet goed bij jou, sla deze dan over.

Maak een bewuste keuze

Medicijnen gebruik je om je aandoening onder controle te houden of te genezen. Toch is het niet altijd makkelijk om ze volgens voorschrift te gebruiken. De kans dat je ze goed gebruikt, is het grootst als je vanaf het begin goed begrijpt wat je hebt en je samen met je arts een keuze hebt gemaakt voor een behandeling. Zorg dat je begrijpt wat de medicijnen voor je doen en hoe je ze het beste kunt gebruiken. Dit kun je bespreken met je arts maar eventueel ook met je apotheker. Niet iedereen vindt het prettig om bijsluiters te lezen maar ook daar is veel informatie in te vinden.

Weet wat je gebruikt

Zorg dat je een actueel overzicht hebt van welke medicijnen je gebruikt. Bij je apotheker kun je een papieren of soms een digitaal overzicht krijgen van je medicatieoverzicht. Het overzicht van de apotheker is in de meeste gevallen echter niet compleet. Om ervoor te zorgen dat je altijd een compleet medicatieoverzicht heeft, moet jezelf regie nemen over dit overzicht. Je medicatieoverzicht bestaat waarschijnlijk deels uit informatie verkregen via je zorgverleners, aangevuld met informatie over allergieën, bijwerkingen en gekochte medicatie. Lees meer op de Digitale Zorggids.

Wees alert op veranderingen en bijwerkingen

Heb je last van allergieën of bijwerkingen of helpen de medicijnen niet, stop dan niet zelf met je medicijnen. Neem contact op met je arts en/of apotheker zodat zij samen met jou kunnen kijken wat je het beste kunt doen. Heb je een bijwerking die niet in de bijsluiter staat? Meld het dan ook bij bijwerkingencentrum Lareb. Je helpt hierdoor mee aan het veiliger gebruik van geneesmiddelen.

Soms krijg je in je apotheek een ander medicijn dan je gewend bent. Je krijgt dan een medicijn met dezelfde werkzame stof maar van een ander merk. Dit komt door verschillende vormen van medicijninkoop van zorgverzekeraars en apothekers. Uit onderzoek blijkt dat het wisselen om niet-medische redenen grote gevolgen kan hebben voor mensen met een hart- of vaataandoening. Wees daarom alert als je een middel van een ander merk krijgt, bijvoorbeeld of je meer bijwerkingen ervaart.

Gebruik je medicijnen volgens voorschrift

Vind je het lastig om je medicijnen volgens voorschrift in te nemen? Bijvoorbeeld omdat je veel verschillende medicijnen moet nemen op verschillende tijdstippen? Wees hierover eerlijk tegen je arts en apotheker en zoek samen naar oplossingen. Het kan ook helpen om mensen in je omgeving om hulp te vragen. Of misschien kun je leren van de ervaringen van mensen zoals jij. Lees de verhalen van andere mensen met een aandoening. Of kom via ons met anderen in contact. Dat kan persoonlijk of in een besloten groep. Afhankelijk van wat bij jou past. Kijk voor meer informatie op onze pagina voor ervaringen&ontmoetingen.

Laat je medicatie beoordelen

In een medicatiebeoordeling bespreek je met de apotheker en/of huisarts of je alle medicijnen die je neemt ook echt nodig hebt en of ze (nog) goed werken. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld veel medicijnen tegelijk gebruikt. De medicatiebeoordeling is er om het gebruik van je medicijnen zo makkelijk mogelijk te maken. En te voorkomen dat er problemen ontstaan. Een beoordeling is dus voor je eigen veiligheid. Een huisarts of apotheker nodigt sommige mensen uit voor een beoordeling. Je apotheker en huisarts kunnen je voor een medicatiebeoordeling uitnodigen als je langere tijd vijf of meer medicijnen gebruikt, problemen ervaart met je medicijnen en 65 jaar of ouder bent.

Heb je geen uitnodiging ontvangen, maar wel interesse? Vraag zelf aan je apotheker of huisarts of je in aanmerking komt voor een medicatiebeoordeling. Lees meer op apotheek.nl

 

Folders en flyers

Heb je behoefte aan meer informatie? Neem een kijkje op onze pagina voor brochures en flyers. Je vindt hier al onze folders en flyers. Bijvoorbeeld over bewegen en etalagebenen.

Stoppen met roken

Kijk op onze pagina voor Etalagebenen.

Stress

Om te leren omgaan met stress en alle dingen die daarbij horen hebben we een e-learning Stress ontwikkeld. Wil je je leren hoe je met stress omgaat? Ga dan naar onze e-learning module voor stress.

Medicijnen

Informatie over apotheken en medicijnen

Wil je weten wat Harteraad doet om dergelijke wisselingen terug te dringen? Lees dan verder op onze pagina voor geneesmiddelen.