Vakantie en reizen met een hartaandoening

Vakantie is een manier om te ontspannen. Voor je kind, die even niet met zijn hartafwijking bezig is. Maar ook voor jezelf als ouder. En voor broertjes en zusjes. Hoe zorg je dat je samen geniet van onbezorgde momenten?

Bespreek met de kindercardioloog welke vakantie voor jullie geschikt is en welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen en welke voorzieningen je ter plekke nodig hebt.

Kies een geschikte vakantiebestemming

Houd bij het kiezen van een vakantiestemming er rekening mee dat:
• de kwaliteit van de gezondheidszorg in het vakantieland minder kan zijn dan in Nederland
• kinderen met een hartaandoening meer last hebben van grote temperatuurveranderingen. Dit is vooral het geval in tropische landen, vanwege de warmte en de hoge luchtvochtigheid.
• kinderen met een hartaandoening extra vatbaar zijn voor een infectie. In de tropen is het risico op een infectieziekte groter
• je bij vliegreizen of verblijf in de bergen te maken hebt met ijlere lucht. De lucht bevat minder zuurstof. Om het lichaam toch van voldoende zuurstof te voorzien, moet het hart harder werken.
• in de bergen of afgelegen gebieden medische hulp niet altijd voorhanden is

Neem medische gegevens mee

Zorg dat je op reis toegang hebt tot de belangrijkste medische gegevens van je kind. Neem een brief mee van de kindercardioloog. Daarin staat de diagnose van de hartaandoening en de behandelingen of operaties. Zorg bij een buitenlandse reis dat deze brief in het Engels is.
Leg de medische gegevens van je kind ook digitaal vast. Dat kan bijvoorbeeld op een usb-stick of in je telefoon. Neem een afdruk mee van het medicijnoverzicht van de apotheek (in Nederlands en Engels). Heeft je kind een pacemaker of ICD? Neem dan de pacemakerpas of ICD-registratie mee.

Neem medische contactgegevens mee

Zorg dat je belangrijke medische telefoonnummers altijd bij je hebt en dat telefoonnummers gemakkelijk te vinden zijn in je telefoon. Sla deze nummers liefst op onder ICE in het adresboek van je telefoon. ICE betekent In Case of Emergency. Deze internationale code helpt hulpverleners in een noodsituatie snel te vinden wie ze op de hoogte moeten brengen.

Neem verzekeringspapieren mee

Ga je naar het buitenland op vakantie? Zorg dan dat je de European Health Insurance Card (EHIC) bij je hebt. Deze Europese zorgpas vraag je gratis aan bij je zorgverzekeraar. Hulpverleners in het buitenland zien dan meteen dat je recht hebt op noodzakelijke medische zorg.

Je hoeft de rekening niet zelf voor te schieten. De pas is geldig in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Macedonië en Australië.
Neem een kopie mee van de polis van je ziektekostenverzekering en je reisverzekering.

Zoek vooraf informatie over medische zorg en medicijnen

• Welke arts of welk ziekenhuis kan jouw kind op je vakantiebestemming hulp bieden? Vraag je kindercardioloog of je ziektekostenverzekeraar advies: kennen zij een goed ziekenhuis in de buurt van je vakantiebestemming?
• Bij noodgevallen bel je in alle EU-landen het alarmnummer 112. Je wordt automatisch doorgeschakeld naar de dichtstbijzijnde alarmcentrale.
• Slikt je kind antistollingsmiddelen (coumarines) en is het onder controle bij de Trombosedienst? Kijk dan voor advies op www.trombosestichting.nl. De FNT geeft ook een lijst met adressen in het buitenland.

Tref voorzorgsmaatregelen

• Neem voldoende medicijnen mee. Neem extra medicijnen mee voor het geval je langer moet blijven dan gepland.
• Controleer de houdbaarheidsdatum van de medicijnen.
• De kwaliteit van bepaalde medicijnen gaat achteruit bij temperatuurveranderingen. Bij hoge temperatuur, maar ook bij bevriezing. Houd de medicijnen van je kind op reis daarom koel met een koeltas of speciale koel-etui.
• Gebruikt je kind plastabletten en ga je naar een warm land? Vraag dan vooraf advies aan de kindercardioloog over hoeveel je kind moet drinken op vakantie en of aanpassing nodig is in de dosering van de medicijnen.
• Noteer na aankomst het noodnummer van de camping of het hotel. Bij onverwachte problemen, bijvoorbeeld midden in de nacht, is het handig als je weet wie je moet bellen.

Tips voor vliegen met een hartaandoening

Afhankelijk van de ernst van de aandoening heb je een medische verklaring (‘fit to fly’) nodig voor de luchtvaartmaatschappij. Dit is in ieder geval zo wanneer je kind zuurstof nodig heeft aan boord. Of wanneer het medische verzorging of medische apparatuur nodig heeft. Overleg met de kindercardioloog of een verklaring nodig is.

Hulp op het vliegveld

Heb je hulp nodig op het vliegveld? Bijvoorbeeld bij vervoer naar de gate met een rolstoel? Heeft je kind een (elektrische) rolstoel? Die kun je meenemen in het vliegtuig. Wel zijn hieraan soms voorwaarden verbonden. Regel dit soort zaken meteen bij het reserveren of bel met de luchtvaartmaatschappij.

Neem alle medicijnen mee in je handbagage. In het bagageruim van een vliegtuig kunnen ze bevriezen. Moeten de medicijnen van je kind koel bewaard worden? Vraag of ze tijdens de vlucht in de koelkast mogen.

Vliegen met pacemaker of ICD

Heeft je kind een pacemaker of ICD? Dan kan bij beveiligingscontroles op de luchthaven het alarm afgaan door metalen onderdelen. Laat in dat geval de pacemaker- of ICD-pas van je kind zien. Vraag om een handmatige controle zonder magneetstaaf. Controlepoortjes zijn in principe wel veilig, als je er op normaal tempo doorheen loopt.

Financiële tips

Misschien kom je in aanmerking voor een vergoeding van de vakantie van je kind. Kijk voor financiële tips op de volgende websites:
MEE vakantiewijzer, tegemoetkoming vakantiekosten
www.pgb.nl, vakantie betalen uit PGB, website van Per Saldo
www.wegwijs.nl, over zorgkosten in het buitenland

Thuiszorg tijdens je vakantie

Heef je kind een indicatie voor thuiszorg? Op je vakantieadres in Nederland heb je dan ook recht op thuiszorg. Een plaatselijke instelling verleent de zorg. Vraag bij je eigen thuiszorgorganisatie hoe je de zorg regelt.

Thuiszorg in het buitenland

Voor vergoeding van hulp in het buitenland gelden strenge voorwaarden. Je moet in Nederland een indicatie hebben voor thuiszorg. Bovendien moet de hulp ter plaatse gegeven worden door een instelling die voldoet aan de Nederlandse normen voor thuiszorg.

Handige links voor vakanties met thuiszorg

Onderstaande organisaties bemiddelen in (thuis)zorg tijdens de vakantie.
www.zorgbuitenland.nl, thuiszorg van Nederlandse verzorgenden in het buitenland (Spanje Costa del Sol, Gran Canaria, Tenerife, Mallorca)
www.zorgsamvakanties.nl, voor mensen met een zorgbehoefte op vakantie
buitengewoonreizen.nl, met name voor mensen met een mobiliteitsbeperking, maar biedt ook verzorging, verpleging en hulpmiddelen

Vakanties voor kinderen/jongeren met een aandoening

Veel organisaties organiseren vakanties of dagjes uit voor kinderen en jongeren met een aandoening of beperking. De belangrijkste links op een rij.

Vakanties voor kinderen/jongeren met een aandoening of beperking

MEE vakantiewijzer, kinderen met een lichamelijke beperking
MEE vakantiewijzer, goedkope vakanties, ook aanbod voor zieke kinderen en gezin
www.lucai.nl, vakantieweek voor gezinnen met een ernstig zieke tiener (13 t/m 18 jaar)
www.beyondthemoon.org, all-in vakanties voor minderbedeelde families met een ernstig ziek kind (13 t/m 18 jaar)
www.sailingkids.eu, vakantieweek op een zeilschip met meerdere gezinnen, voor gezinnen met een ernstig of chronisch ziek kind (0 t/m 18 jaar)
www.villapardoes.nl, vakantieweek in Villa Pardoes (Efteling) voor gezinnen met een ernstig ziek kind (4 t/m 12 jaar)

Dagje uit voor zieke kinderen/jongeren

www.opkikker.nl, ‘Opkikkerdagen’ voor gezinnen met een langdurig ziek kind (0 t/m 17 jaar)
www.piraatvanmuiden.nl, dagje varen als piraat, voor gezinnen met een levensbedreigende of chronische ziekte
www.stichtinghoogvliegers.nl, meevliegen in een vliegtuig of helikopter voor kind met ernstige ziekte of handicap (6 t/m 17 jaar)
stichtingzonnekind.nl, organiseert een dagje uit voor kinderen (3 t/m 12 jaar) in moeilijke omstandigheden (ook voor broers en zussen)

Aangepaste vakanties (algemeen)

www.nbav.nl, Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties (NBAV)
www.zorgsamvakanties.nl, voor mensen met een zorgbehoefte op vakantie